Pages

Mar 22, 2010

Terima Kasih 'Tikus Ujian'

Bismillahhirrahmannirrahim..

Assalamualaikum..

Bagi mereka yg pernah membawa usrah, maka pasti ada diantaranya pernah menggeleng-geleng kepala, ada yg tersenyum sendiri dan pasti ada juga yg berkata "Astaghfirullah. Aku dah menzalimi mereka," terkenangkan pengalaman membawa usrah yg pertama.

Kenapa? Kerana usrah yg pertama itu ibarat lapangan latihan utk murabbi2 baru, maka anak2 usrahnya lah yg menjadi tikus2 ujiannya. Alhamdulillah, ada yg mampu membawa usrahnya dengan berkesan dan ada juga yg kadang2 belum lagi terasa ukhuwah di antara anak2 usrah.

Mesti juga diingatkan, usrah itu mungkin baik di pandangan si murabbi, tapi hambar dan kosong pada pandangan mutarabbi (orang yg diusrahkan).

Kenapa boleh jadi begitu? Bagaimana nak tahu usrah itu berkesan atau tidak?

Kita tahu rukun usrah ada 3: Ta'aruf, tafahum dan takaful. Hendak tahu sama ada usrah itu berkesan atau tidak, lihatlah pada 3 indikator ni. Kalau di antara anak2 usrah masih wujud jurang, maka si murabbi masih perlu melihat kelemahan usrah yg dibawa.

Teringat kata2 akhi Husaini: "Nak tahu usrah tu usrah sebenar atau tidak, tengok diorang bergaduh atau tidak."

What?

Hubungan di antara ahli2 usrah sepatutnya lebih rapat dari hubungan adik-beradik. Kenapa ana kata begitu? Hubungan di antara ahli2 usrah dibina atas kesedaran pada perlunya kembali kepada Allah, iaitu satu kesedaran yg suci. Jika matlamat sudah jelas, maka hubungan di antara ahli2 usrah itu semestinya sudah tiada keraguaan di antara mereka. Hatta, jika ahli usrah mahu meminjam duit pun lebih sanggup diberi berbanding saudara kandung. Kerana apa, sebab dia tahu rakan usrahnya itu tak akan mengkhianati dia. Itu kalau usrah itu berkesan la.

Jadi, apa kaitan ngan "bergaduh"?

Menurut kata akhi Husaini, maknanya hubungan itu sudah ibarat adik-beradik, sering bertengkar antara satu sama lain. Tapi bertengkar tidak bermakna tidak sayang. Jika kita lihat sering kali adik-beradik bergaduh kerana tanah atau alasan2 yg lain, sedangkan adik-beradik yg sama pernah bergomol mesra sewaktu kecil dulu. Tapi jika ahli2 usrah, perasaan sayangkan saudaranya melebihi dirinya atau itsar; satu akhlak islami yg sudah hilang di kalangan masyarakat Islam sedunia (nanti ana sentuh pasal itsar).

Alamak, kenapa jadi formal dan informative sangat post ni.. huhu

Well, kalau ana fikir-fikir balik usrah pertama yg ana bawa:

1. banyaknya gelak2.. haha
2. selalu ana bawak analogi dalam usrah, sebab senang nak bagi faham
3. topik yg ana cover: aqidah kepada Allah dan akhlak Islami
4. sorry2, tak sempat bawak antum semua jalan2..
5. ana pernah belanja antum makan kan? kan?
6. mutabaah amal ana tak tekankan sangat. maklumlah, masih muda2 lagi.. haha
7. kita tak banyak ikut program kan? apa da naqib dia nih..
8. apa lagi ye? oh, ana sangat sayang antum semua..

Kesimpulannya, anak2 usrah ana ada yg terus stay dalam tarbiyah, dan ada juga yg tercicir..

Yang stay, alhamdulilah ada yg menguruskannya.. Bagi yg tercicir, mungkin kerana salah ana atau kerana sedar berat sangat tanggung-jawab ini, usah risau, mungkin antum tak suka ana, tapi insyaAllah antum suka org lain.. so, biar la org yg antum suka mentarbiyah antum.. (prioriti dalam berdakwah)

Ana bukan super murabbi malah tak layak digelar murabbi lagi, tapi insyaAllah, apa yg ana tahu dan sedar, ana hendak share sama2 dengan antum2 semua.. Sebab ana sayang antum semua, bak kata seorang ikhwah:

"Kalau antum masuk ke neraka, ana akan terjun ke neraka utk tarik antum masuk syurga."

P/S: Post kali ini khas utk anak2 usrah pertama ana. FH, M, A, W, F, Z, A, R, S, Y. Mantap2 la antum semua. Moga kita berjumpa lagi, kalau tak di program2, mungkin di akhirat kelak. Moga antum menjadi saksi kerja2 ana. Amin..

0 comments:

 
Copyright (c) 2010 Fakir Muhammad. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.